Kanoën en vissen

De Werra is een echte kano rivier. We hebben een eigen steiger op de camping. Je kan bijvoorbeeld met de bus naar een opstapplaats stroomopwaarts rijden en daar in de kano stappen om vervolgens op de camping weer uit te stappen (zelfs als je niet pedelt, kom je door de stroming vanzelf weer op de camping uit!). Het fijne is dat je dan meteen 'thuis' bent. Kanurado (telefoon: +49 5651 2290 515‬) is een klein, sympathiek bedrijfje uit de buurt waar je kano's kan huren. Ze spreken daar ook Engels.

Vissen                                                                                                                

Wat minder sportief, maar des te meditatief is vissen. Misschien kan je zelfs wel direct vanaf je plek een vis vangen? Of anders vanaf de steiger. Er zit veel vis in de rivier de Werra. Zelfs paling. Om te vissen heb je wel een zogenaamde 'Gastkarte' nodig. Deze bestel je online via: https://www.hejfish.com/d/15231

Aanlegsteiger op de camping.

Fietsen, wandelen (op blote voeten) en klimmen

De camping ligt in een geweldig gebied om te fietsen en te wandelen. Er zijn echt heel veel wandel en fiestroutes. Sommiges routes lopen langs de camping, of beginnen er zelfs. Qua fietsen is het ideaal dat we in een rivierdal zitten, want daardoor fiets je voornamelijk op vlakke speciaal aangelegde fietstpaden. Maar je kan dus ook de bergen op als actief wilt zijn. Het is hier echt een van de nog best bewaarde geheimen van Europa qua fietsen. Rechts en links heb je mooi uitzicht op de heuvels en bergen, terwijl je zelf prettig op een vlak fietspad langs de rivier fietst. De camping ligt direct aan de populaire fietsroute die van Nederland naar Praag loopt. 

Wandelen kan zowel makkelijk als echt uitdagend (lees: je wordt er moe van). Vanaf de camping loop je bijvoorbeeld zo naar het beginpunt van een indrukwekkende route van 5 uur. Je komt leen oude verlaten kersenboomgaard en de voormalige Oost West Duitse grens met de overblijfselen daarvan zoals tunnels en wachterhuisjes. Vanaf het uitzichtpunt kan je de camping zien liggen (P12 Premium Wanderweg Mainzer Kopfe). En ook de wandelroute van 12 kilometer naar de uitkijktoren Heldrastein is indrukwekkend: door het loofbos en langs rotspartijen naar een prachtig uitzicht (P6 Premium Wanderweg Heldrastein). Vorig jaar hebben kampeerders een viertal wandelingen gelopen en hier een verslag over geschreven. Dit zijn de linkjes:

Het UNESCO-beschermde Oerbos Hanich met een broomkonenpad is circa 45 minuten rijden. Je komt hier bijna niks en niemand tegen, behalve dus eeuwenoude bomen: https://baumkronen-pfad.de/en/

Als je wandelen maar saai vindt, dan kan je naar het blote voetenpad gaan op 40 minuten rijden van de camping. Zoals de naam al aangeeft is het de bedoeling dat je het pad door het bos op je blote voeten aflegt. Het is verbazingwekkend leuk om te doen. Als je meer uitdaging wilt ga dan naar het klimbos (Kletterwald) Bad Tabarz. Er is ook een klimbos dichterbij in Eschwege, maar Bad Tabarz is echt de moeite waard om wat verder voor te rijden. Je hebt er verschillende parcours waaronder Tarzan en Extreme..... Adrenaline-kick en spierpijn gegarandeerd! 

Zwemmen

Buitenbad Wanfried

Al op 4 kilometer vanaf de camping kan je zwemmen in het openluchtzwembad van Wanfried. Er is een 50 meter bad, een wildwaterglijbaan, een duikplank, een grote groene ligweide, een speeltuin en een apart kinderbadje met zonnendoek. Het zwembad bevat minder chloor dan een regulier zwembad in Nederland. Bovendien ligt het echt mooi in de bergen.

Adres: Schwimmbad 10, 37281 Wanfried

Bosbad: Waldbad Ritzenhausen in Hallungen

Wil je nog minder chloor, maar wel een echt zwembad dan kan je naar het bosbad in Herleshausen gaan. Dit zwembad is gevuld met bronwater en er is slecht een klein beetje chloor toegevoegd. Het bad is kleiner dan Wanfried en er is geen glijbaan of zo. Wel een sportveld. Maar door de ligging en de authentieke sfeer (valt moeilijk te beschrijven. Daarvoor moet je er echt zelf heen) is het fijn om te zijn. Circa 20 minuten rijden. 

Adres: Am Waldbad, 99826 Hallungen,  (036924) 30822, 

Werratalsee

Op 10 kilometer van de camping ligt de Werratalsee. Dit is een enorm groot meer met gecontroleerd zwemwater. Er is een zandstrand, badmeester, speeltuin, kiosk, vuurplek, omkleedmogelijkheden, sportveld en er zijn plannen voor een groot restaurant. Ook is er een speciaal hondenstrand. 

Adres: Am Seepark 1, 37276 Meinhard 

Het groene meer, Grüner See in Hundelshausen

Een tweede mogelijkheid om in natuurwater te zwemmen is de Gruner See (het groene meer) vlakbij Witzenhausen. Dit is wat kleinschaliger dan de Werratalsee en ligt een beetje verstopt. Het groene koele (of koude?) water steekt mooi af tegen de witte rotsen. Er is een lange houten steiger met trappetje zodat je het water in kan gaan. In het meertje drijft een vlot. Er is een ligweide en er zijn toiletten, maar er is geen zandstrand. Voor of na het zwemmen kan je lekker lunchen bij het biologische restaurant Ringelnatz in Witzenhausen.

Adres: Steinstr. 12, 37213 Witzenhausen

Of je kan direct bij de eco-boerderij Gut Fahrenbach biologische black angus vlees of lam kopen en op de camping barbecuen:

Andere zwemmogelijkheden in de buurt:

Natuurwater: Als je wel houdt van iets aparts en je staat open voor nieuwe ervaringen, dan kan je ook de Osho-Commune 'Parimal Gut Hübenthal in Witzenhausen bezoeken. Daar kan je baden in de ijskoude kleine bron. Let wel: zonder badkleding. :-) Op vrijdag en zaterdag is er ook een bio-cafe.

Adres: Hübenthal 1, 37218 Witzenhausen. 

Buitenzwembaden: Mihla, Bad Sooden Allendorf

Saunacomplexen met buiten-en binnenzwembaden: Espada in Eschwege, Werrataltherme in Bad Sooden Allendorf, Thüringen thermen in Muhlhausen, Aquaplex in Eisenach. 

Buitenbad Wanfried
Buitenbad Wanfried
Waldbad Ritzenhausen
Waldbad Ritzenhausen
Werratalsee Ostufer
Werratalsee Ostufer
Bron in Osho Commune
Bron in Osho Commune
Grüner See
Grüner See

Vakwerk dorpjes, steden en UNESCO bouwwerken

Wanfried, Eschwege en Bad Sooden Allendorf

Vanaf de camping is het 4 kilometer langs de rivier fietsen naar het authentieke vakwerk dorpje Wanfried. Op 13 kilometer ligt het grotere historische stadje Eschwege met een oud centrum waar je kan winkelen. Nog iets verder kom je in Bad Sooden Allendorf terecht met een oud Gradierwerk met daaraan gekoppeld een thermen complex. Er is een groot plein met allemaal cafe’s/restaurants er omheen.

Witzenhausen

Vervolgens bereik je Witzenhausen: de kersenhoofdstad van Duitland met een grote alternatieve ecologische gemeenschap vanwege de biologische landbouw universitiet die daar gevestigd is. Elke vrijdagavond in het hoogseizoen is er een biologisch marktje in het oude centrum.

Hann. Munden

Het toeristische stadje Hann. Munden is 45 minuten rijden. Je waant je daar door de vele vakwerkhuizen echt even in andere tijden.

Treffurt en Eisenach

Als je vanaf de camping richting het Oosten gaat, kom je na circa 18 minuten fietsen door de landerijen in Thuringen terecht in het prachtige dorpje Treffurt met de Burcht boven op de berg. Ga je nog wat verder dan bereik je in twintig minuten met de auto de stad Eisenach met de UNESCO werelderfgoed beschermde burcht genaamd Wartburg: https://www.wartburg.de/en/

De histrorische Universiteitssteden Göttingen en Erfurt zijn ongeveer 1 uur rijden. Het zijn beide mooie oude steden met veel leven, dus dat uurtje rijden heb je er zeker wel voor over.

Erfurt:

Erfurt is de hoofdstad van Thüringen en is toeristisch nog vrij onontdekt. Alhoewel je er al wel een heuse hipster-proof ‘speciality coffee‘ winkel hebt: https://www.epitomecoffee.com. En je kan er heerlijk ijs eten: https://www.goldhelm-schokolade.com/eiskraemer/ Het is wat verder uit het centrum gelegen, maar goed eten kan je bij Franz Melhose: https://franz-mehlhose.de

Göttingen

Göttingen heeft op donderdag-en zaterdagmorgen een gezellige markt met veel biologische pruducten. Daarna kan je als lunch op het marktplein bij l'Osteria reusachtige pizza’s eten: https://losteria.net/nl/restaurants/restaurant/goettingen/. Ook lekker en goedkoop eet je bij het Viernamse restaurant Vietal Village (Rote str. 16, 37073 Gottingen). Er is ook kerk met verrassende Escher-achtige beschilderingen: de St. Jacobi Kirche.

Weimar:

Ook nog goed te doen voor een dagje is de stad van Goethe: Weimar. HIer kan je net als in Erfurt echte hipster koffie krijgen: Rostbruder Kaffeerosterei https://www.facebook.com/roestbrueder/ Of je kan lekker brood halen en wat drinken bij Brotklappe (https://www.brotklappe.de), pizza eten op het plein, of gezond eten bij het kleine cafe/restaurant Fama https://www.instagram.com/famacafeundmanufaktur/ Ook leuk en lekker is het Koreaanse restaurant San: https://www.facebook.com/sanrestaurant/

Kassel

Nog iets verder rijden bij Kassel ligt het UNESCO beschermde park Wilhelmshohe. Dit is het grootste Bergpark van Europa. Op woensdagen, zondagen en feestdagen gaan de ‘waterspelen’ aan. Overal in het park zijn dan fonteinen (de hoogste is 52 meter) en watervallen. Indrukwekkend is het water wat van het slot boven over de 535 traptreden naar beneden stroomt! https://museum-kassel.de/en/museums-parks-palaces/unesco-world-heritage-site-of-bergpark-wilhelmshoehe

Andere activiteiten:

ONDER CONSTRUCTIE

Handige Websites van de omgeving:

https://www.grimmheimat.de/nl